DAILY GK QUIZ 93

gk

1. The Harappan civilization is also known as

a) Copper age civilization

b) Silver age civilization

c) Bronze age civilization

d) Golden age civilization

2. Who among the following mughal emperors ruled twice in India

a) Shah Jahan

b) Humanyu

c) Babar

d) Akbar

3. Who among the following was famous painter in the court of Akbar?

a) Abul fazal

b) Daswanth

c) Bishan Das

d) Ustad Mansur

4. A money bill passed by Lok sabha is deemed to have been passed by rajya sabha also when

no action is taken within

a) 10 days

b) 14 days

c) 7 days

d) 30 days

5. Which of the following is the time limit for ratificion of emergency period by the parliament

a) One month

b) Two months

c) Six months

d) Three months

6. Who was the author of the book ‘’What happened to Netaji’’ which was in the news recently

a) Radha kant bharti

b) Anuj dhar

c) Maithili Rao

d) Sam Pitroda

7. Which of the following trains cover the maximum distance on its route

a) Himsagar express

b) Vivek express

c) Himgiri express

d) Hawrah express

8. World environment day is observed on

a) 5 april

b) 5 march

c) 5 may

d) 5 june

9. Which state government has launched an initiative ‘school on wheels’ for tribal children

a) Rajasthan

b) Haryana

c) Gujrat

d) Odisha

10. India’s first ever aviation park will come up in which of the following states

a) Kerela

b) Goa

c) Gujrat

d) Maharashtra

11. Who has been appointed as the president of South Asian Wrestling Federation.

a) Taibur Rahman

b) Brij Bhushan Singh

c) Rajmohammad Ansari

d) Rajesh Singh

12. The inaugural Kerela Literature Festival 2016 has been hosted by which city

a) Kochi

b) Kannur

c) Kozhikode

d) Kottayam

13. The Ratha Temples at Mahabalipuram were built by

a) Cholas

b) Pallavas

c) Chedis

d) Chalukyas

14. Himalayas is a

a) Fold mountains

b) Residual mountains

c) Volcanic mountains

d) Block mountains

15. What is the name of permanent research centre of India at Antarctica

a) Dakshin Yamuna

b) Dakshin Gangotri

c) Bharat Anusandhan

d) Bharat Gaurav

 

ANSWERS

 

1. c 6. b 11. b
2. b 7. b 12. c
3. b 8. d 13. b
4. b 9. a 14. a
5. a 10. c 15. b