DAILY GK QUIZ 94

gk

1. Which of the following is also termed as National Income?

a) GDP

b) GNP

c) NDP

d) NNP

 

2. Dilwara temples are situated in

a) Madurai

b) Khajuraho

c) Ratnagiri

d) Mount Abu

 

3. Prithviraj chauhan defeated the chandella rulers of Bundelkhand in the

a) Battle of Tarain I

b) Battle of Khanua

c) Battle of Mahoba

d) Battle of Terain II

 

4. Muslim League was founded in________at_______

a) 1906, Dhaka

b) 1907, Surat

c) 1905, Lucknow

d) 1909, Lahore

 

5. Who presides over the meetings of National Developmental Council

a) President

b) Prime Minister

c) Speaker of Lok Sabha

d) Dy. Chairman, Niti Ayog

 

6. Which of the following state is first in India to make voting compulsory in the election of local bodies

a) Tamil Nadu

b) Kerala

c) Gujarat

d) Goa

 

7. According to constitution of india which right cannot be taken away during emergency

a) Right to speak

b) Right to freedom of movement

c) Right to life

d) Right to organisation

 

8. Which of the following is an antibiotic drug

a) Insulin

b) Penicillin

c) Chloroquine

d) Aspirin

 

9. Mathura is famous for which industry

a) Aluminium

b) Heavy electrical

c) Petrochemicals

d) Atomic power

 

10. Noise and music differ in their

a) Quality

b) Tone

c) Node

d) Pitch

 

11. Which of the following became first state in the country to legally accept electronic motor insurance policy e-Vahan Bima

a) Odisha

b) Uttar Pradesh

c) Telangana

d) Bihar

 

12. Who has been named the overall winner of the ‘Website of the Year India 2015’

a) Flipkart

b) Snapdeal

c) Amazon

d) ebay

 

13. The famous author who was honoured with the prestigious Mailer prize for lifetime achievement recently is

a) Salman Rushdie

b) Arundhati Roy

c) Ruth Gruber

d) Michael Hastings

 

14. Losar festival is related to

a) Buddhism

b) Islam

c) Jainism

d) Hinduism

 

15. The 59th National Shooting Championship was held in which city recently?

a) Mumbai

b) Hyderabad

c) Delhi

d) Bangluru

 

 

ANSWER

 

1. d 6. c 11. c
2. d 7. c 12. a
3. c 8. b 13. a
4. a 9. c 14.a
5. a 10. c 15. c